דיאטת דוקאן היא דיאטה אשר שייכת לזרם של דיאטות בזק, המאפשרות להיפטר ממספר רב של קילוגרמים בזמן קצר יחסית. הדיאטה הזו מקדמת את הרעיון של אכילת מאכלים עתירי חלבון וצמצום עד כדי שלילה של מאכלים רווים בשומנים ובפחמימות מהתפריט, והיא מתבססת על ההנחה שספירת קלוריות איננה הפתרון לירידה במשקל. הדיאטה נקראת על שם הרופא הצרפתי פייר דוקאן, שפיתח את עקרונותיה לאחר מחקר של כ- 20 שנה, והיא מוכרת בעולם כבר למעלה מ – 30 שנה. למעשה דוקאן החל לפתח את הרעיון בשנת 1975, לאחר שנתקל בפעם הראשונה במטופל שסבל מעודף משקל. דוקאן היה נחוש בדעתו לפתח דיאטה שתיתן אלטרנטיבה לשיטות אחרות שהיו נהוגות עד אז לטיפול בהשמנת יתר. למעשה הרעיון העומד מאחורי הדיאטה הזו הוא כי הפחתה משמעותית בצריכת הפחמימות תחייב את הגוף לנצל מקורות אנרגיה חלופיים במקום הגלוקוז, כלומר תחייב את הגוף לשרוף שומן.

מה ההבדל בין דיאטת דוקאן לדיאטת אטקינס?

דיאטת דוקאן היא למעשה דיאטה דומה מאד לדיאטת אטקינס המפורסמת. שתי הדיאטות דוגלות בהפחתה משמעותית של כמות הפחמימות, שחרור מהצורך בספירת קלוריות, וצריכה מוגברת של חלבונים על מנת לעורר את מנגנון שריפת השומן של הגוף. ההבדל העיקרי בין השתיים נמצא בכך שדיאטת דוקאן קיצונית יותר והתפריט שלה מוגבל יותר, ואילו דיאטת אטקינס מתירנית יותר, ומאפשרת אכילה של מגוון רחב יותר של מזונות. דיאטת דוקאן יכולה לספק תוצאות מהירות ומשמעותיות יותר בטווח הקצר, אבל דיאטת אטקינס קלה יותר לביצוע בטווח הרחוק בעיקר בגלל האופי המתירני היחסי שלה.

ארבעת השלבים של דיאטת דוקאן 

כללי האכילה של דיאטת דוקאן מאד מחמירים ונחשבים נוקשים, והם כוללים הנחיות מדויקות של מה מותר ומה אסור. הדיאטה עצמה מבוססת על רשימה של 100 סוגי מאכלים אפשריים, ונחלקת לארבעה שלבים עיקריים.

שלב ראשון – שלב ההתקפה

השלב הראשון מתיר לאכילה מספר מצומצם של מזונות המחולקים לקטגוריות שונות, אותם ניתן לצרוך ללא הגבלה ובכל שעה משעות היום שבה מתעוררת תחושת רעב. החוקים מתירים גם לשלב בין מזונות מהקטגוריות השונות, אך בשום פנים ואופן לא לחרוג מן המזונות המותרים. בשלב הזה מותר לצרוך בשר בקר רזה, עגל, עוף, הודו ואיברים פנימיים. בנוסף ניתן לשלב ביצים, חלבון המופק מירקות כמו טופו וסייטן, חלב ללא שומן, משקאות ללא קלוריות ומשקאות תוססים דיאטטיים, וחשוב לתסף את התפריט עם כף וחצי של סובין שיבולת שועל וליטר וחצי של מים. ניתן לשלב גם מעט תבלינים ועשבי תיבול. שלב זה יכול להימשך עד עשרה ימים, כאשר המטרה העיקרית שלו היא להביא לירידה של כ 7-10 ק"ג בטווח של עשרה ימים לכל היותר, ולא ניתן להמשיך לפעול על פי ההנחיות של שלב זה מעבר לזמן המוקצב.

שלב שני – שלב השיוט 

השלב השני מתיר לאכילה בנוסף לחלבון גם ירקות ספציפיים בימים מסוימים. ניתן לאכול מגוון רחב של ירקות בצורתם הטרייה או המבושלת, ללא מגבלה על הכמויות, על שעת האכילה או על שילובי מזון, בהתאם לימים שנקבעו. ירקות עמילניים כמו: בטטה, תפוחי אדמה, תירס, אפונה טרייה או יבשה, שעועית, עדשים וגרגרי חומוס, וגם אבוקדו אסורים לאכילה בשלב הזה. למעשה בשלב הזה מומלץ לצרוך יום אחד של דיאטת חלבונים משולבת בירקות, ולמחרת דיאטת חלבונים טהורה, כאשר המטרה היא להגיע למשקל היעד אותו הצבתם לעצמכם, ולכן זמן הביצוע של השלב הזה שונה מאדם לאדם, בהתאם למטרה.

שלב שלישי – שלב הביסוס

ברגע בו הגעתם למשקל היעד שהצבתם לעצמכם, מתחיל שלב הביסוס, אשר בו ניתן להתחיל לשלב בהדרגה עוד מזונות. שלב זה נועד על מנת למנוע עלייה במשקל ובעקבות כך חזרה למשקל המקורי. מדובר בשלב מתירני יותר של דיאטת הדוקאן, שמאפשר אכילת פירות, לחם, גבינות ועוד מאכלים נוספים שהיו אסורים למאכל עד כה, תוך כדי הקפדה על חוקי השלב. במהלך החצי הראשון של שלב הביסוס מותר לאכול ארוחת הכוללת את המזונות האלו אחת לשבוע, ואילו במהלך החצי השני מותר לאכול שתי ארוחות כאלו. משך השלב השלישי תלוי במספר הקילוגרמים שנשרו מעליכם במהלך השלבים הראשונים. עליכם להקפיד על חמישה ימים של הדיאטה בצורה הזו על כל חצי קילוגרם שירד.

שלב רביעי – שלב הייצוב

בשלב זה של הדיאטה הגוף שלכם כבר לא מצוי במצב של מגננה. הצלחתם להיפטר מכל הקילוגרמים העודפים, אבל גם צלחתם את השלב השלישי בו הגוף הרזה מנסה להחזיר את הקילוגרמים שנשרו, ולחזור למצב הטבעי לו. החלק הקשה כבר מאחוריכם, עכשיו המטרה היא שילוב של מזונות נוספים בתפריט על מנת לחזור לאכילה יותר מגוונת שניתן לשמר לאורך זמן. עם זאת, כמובן שישנם כמה כללים שחשוב לשמר בעת גיוון התפריט בשלב הזה, ולא מדובר בחזרה לאכילה רגילה לגמרי. ניתן לאכול באופן חופשי מכל המזונות המכילים חלבון וירקות על פי העקרונות של השלב השני. נוסף על כך ניתן לאכול מנה אחת של פרי, שתי פרוסות לחם מחיטה מלאה, 40 גרם גבינה קשה ועוד, וכמובן להמשיך ולדבוק בשתי ארוחות חגיגיות על פי העיקרון של השלב השלישי בכל שבוע. 6 ימים בשבוע תוכלו לאכול על פי התפריט המפורט, ואילו יום אחד בשבוע חייב להיות מוקדש לתזונת חלבונים בלבד. למעשה השלב הזה מבוסס על עקרונות האכילה המומלצים שהיו בשלבים הקודמים עם חידושים ותוספות שיסייעו לכם לאחוז בו לאורך זמן. במהלך השלב הזה ההמלצה היא לשלב 3 כפות של סובין שיבולת שועל ביום,  כאשר המטרה של התוספת הזו היא נטו פינוק.

את המידע המפורט על הדיאטה, כולל פירוט של המזונות המותרים, תוכלו למצוא בספר המפרט את עקרונות התוכנית "דיאטת דוקטור דוקאן" מאת ד"ר פייר דוקאן, בהוצאת מטר.

בהצלחה!